Een honingbij met een ‘rugzakje’!

Tegenwoordig sterven bijen langzaam uit, wat serieuze gevolgen heeft. Bijen zijn namelijk cruciaal voor de bestuiving en zorgen voor maar liefst een derde van de wereldwijde voedselvoorziening. Aangezien niemand precies weet waardoor het uitsterven komt, is er een project opgestart om dit probleem serieus aan te pakken: The Global Initiative for Honey Bee Health.

Wat houdt dit project in?

Wetenschappers uit Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Brazilië en Engeland werken samen, onder leiding van het Australische wetenschapsbureau CSIRO, met verschillende bedrijven om dit project zo goed mogelijk op te pakken. Een groot onderdeel van dit project bestaat uit het plaatsen van micro-sensoren, ofwel rugzakjes, bij duizenden bijen. De bedoeling van dit idee is dat het net zo werkt als een kenteken op bijvoorbeeld een auto. Iedere bij krijgt een specifieke code, waarbij er gevolgd kan worden wanneer de bijen de korf verlaten en weer terug komen. Op deze manier kunnen er gegevens worden verzameld over het bewegen van de bijen en gedragspatronen in verband met stress.

Waarschijnlijk vraag je je meteen af hoé je in hemelsnaam zo’n chip op de rug van duizenden bijen geplaatst krijgt. Aangezien het geen makkelijk klusje is, worden de meeste bijen in de koelkast gelegd, waardoor ze in slaap vallen en het rugzakje er makkelijk op gelijmd kan worden. Het doel is om binnen een jaar 2,5 miljoen bijen wereldwijd uit te rusten met de sensoren en op deze manier de toekomst van het voedsel te ontwikkelen.

Super goed initiatief. Wij dragen als bezige bijen van Biezonder de bijen een warm hart toe. Opvallend is dat we ze deze zomer ook niet veel gezien hebben.

Bron: CSIRO  en Dutchcowboys